Ovesné vločky - zdravě a chutně!

23. července 2008 v 6:36 | Angelina |  Recepty
Drobounké penízky z ovesného zrna lze upravovat na desítky způsobů. Jsou nejen chutné, ale hlavně také zdravé!
Pokud hledáte k jídlu něco vydatného, chutného, zdravého a snadno a rychle připravitelného, pak se pusťte do ovesných vloček, konkrétně třeba do kaše z nich. Nemusíte se obávat nepříjemných slupiček ze zrn: dnes jsou běžně k dostání i pročištěné vločky - např. Ovesné vločky jemné (Emco) za 20 Kč.

Pokrm z vloček je mimořádně vydatný na vše zdravé. Oves obsahuje bílkoviny, tuky, minerální látky, vitaminy skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Ten je důležitý pro výživu nervů. Oves je též bohatým zdrojem vlákniny, pomáhá tak předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Je výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr. Oves pomáhá při žaludečních potížích, při léčbě kožních ekzémů, ale i k celkovému posílení organismu a při rekonvalescenci. Oves také účinně snižuje hladinu cholesterolu.

Ovesné vločky nemají žádnou charakteristickou příchuť, a tak se hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Mohou sloužit jako zavářka do polévek, k přípravě kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (místo máčených žemlí), je možné v nich obalovat pokrmy ke smažení (místo strouhanky), opraženými vločkami lze sypat pokrmy (místo sýra). Ideální jsou i k přípravě sladkých moučníků.
Ovesná kaše s ovocem
Potřebujete: Na jednu porci si připravte 3 polévkové lžíce ovesných vloček (nejlépe jemných, nemusí se předem namáčet), 1/4 l mléka, malou hrst rozinek a ořechů (vlašských), ovoce dle sezóny.

Postup: Mléko vlijte do kastrůlku a přidejte do něj vločky, rozinky a oříšky. Za stálého míchání uveďte do varu. Až kaše zhoustne, je hotová. Je-li řídká, přidejte vločky, je-li hustá, přilejte trošku mléka. Podávejte s čerstvým ovocem nakrájeným na kousky (jablíčka, banány, jahody, broskve atp.).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gorgon Gorgon | Web | 23. července 2008 v 8:26 | Reagovat

Jesus Mňam... to už sem neměla dlouho :-P

2 ewouš ewouš | 14. března 2010 v 18:32 | Reagovat

to žeru pořád :DDD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.